Jak vybrat kvalitní krmivo - granule pro štěňata malých, středních a velkých plemen psů

30.05.2012 03:00

 

Za dobu mé chovatelské praxe, ale zejména v období posledních dvanácti let, kdy se intenzivně zabývám výživou psů, se velice často setkávám s dotazy na toto téma. Není se co divit. Každý nový šťastný majitel štěněte mu přece chce dát jen to nejlepší. To je naprosto v pořádku.

Vzpomínám si na dobu před více jak dvaceti lety, kdy jsem si pořizoval svého prvního aljašského malamuta za cenu, která se blížila mému tříměsíčnímu čistému příjmu. Jedna z chovatelek, které si do dnešní doby vážím, mi tehdy řekla, že pořizovací cena štěněte je ta nejmenší investice, kterou můžeme do psa dát. Nevěřícně jsme na ni tehdy koukal. Vždyť 5 000 Kč za psa bylo pro mě něco takřka nepředstavitelného. Na její větu jsem však nikdy nezapomněl a přesvědčil jsem se o tom, že měla pravdu. V osmdesátých letech svým psům vyvařovali nejen průkopníci saňového sportu. O kvalitních granulích, které pro nás byly cenově téměř nedostupné, se nám mohlo jen zdát.

Nyní je situace na trhu jiná a nabídka krmiv nejrůznějších značek je více než bohatá. Jenže jak se v ní má běžný smrtelník vyznat? Velice těžko, protože komerce a reklama často vítězí nad zdravým rozumem. Doporučil bych novým majitelům štěněte a zejména těm, kteří doposud psa nevlastnili, aby si udělali svoji vlastní rozvahu. Při výběru vhodného krmiva je třeba zvážit několik základních ukazatelů.

Důležité je odpovědět si, kolik jsme ochotní měsíčně do výživy psa investovat. Pokud si odpovíte, že budete krmit krmivem za 200 Kč ze supermarketu, je lepší si psa vůbec nepořizovat. Předejdete tak zbytečnému zklamání a vysokým výdajům za veterinární péči. Pokud uvažujete o celé smečce psů, platí to dvojnásobně.

Předpokládaná cena za krmivo pro psa vás automaticky nasměruje do kategorie prémiových, superprémiových či ultraprémiových krmiv. Vypustíme-li z užšího výběru ta krmiva, která mají bombastickou reklamu a ta, která nabízejí velké nadnárodní řetězce, výběr se vám velice zúží. Na pytli krmiva ze zadní strany si najděte předepsané nutriční údaje a zejména pak složeníDalším údajem, který na pytli najdeme, je údaj o dávkování a tady je kámen úrazu. Řada nových majitelů štěňat se zuby nehty drží doporučeného dávkování. Setkal jsem se v praxi i s tím, že si majitelé štěněte si popletli dekagramy a gramy. Tvrdili, že dávají trojnásobek krmné dávky a že to pejskovi nestačí. Když jsem štěně uviděl, bylo skutečně podvyživené. Vysvětlil jsem jim, kde se mýlili. Opačným extrémem je, že štěně nedostává svoji krmnou dávku rozdělenou na čtyři díly, ale dostává celodenní krmnou dávku čtyřikrát za den. Majitelé se pak diví, že pejsek nechce žrát a má průjem, i když oni přece krmí podle návodu.

Růst štěněte bývá z počátku překotný. Zatímco dospělé psy s normální aktivitou krmíme zhruba 100 g krmiva na 10 kg váhy psa, u štěňat to bývá 200 až 400 g na 10 kg váhy štěněte. Dá se říci, že štěně do své obvyklé krmné dávky v dospělosti dorůstá. To, na co musíme dát velký pozor, je jakýkoliv průjem, který by štěňátko odvodnil. Zjistíme-li, že trus štěněte ztrácí tvar a je kupovitý, je velmi pravděpodobné, že je štěně překrmováno. Obvykle stačí snížení krmné dávky a trus se upraví. Pro optimální výživu štěněte a jeho dobrou funkci střev bych doporučil krmit granulemi s vyšším obsahem vlákniny.

Metabolismus každého psa je velice individuální a tak i dva psi stejného plemene, věku a váhy mohou mít odlišnou denní spotřebu krmiva. Jedině vy jako majitelé jste ti, kdo můžou přesně stanovit a korigovat krmnou dávku vašeho štěněte tak, aby nebylo podvyživené, ale ani překrmované. Na krmnou dávku má také vliv míra aktivity, které je štěně vystaveno. Temperamentní a hyperaktivní jedinec spálí mnohem více kalorií než pejsek, který se celý den válí doma na gauči nebo jen občas vyjde na krátkou procházku. V neposlední řadě mají na celkovou krmnou dávku vliv i klimatické podmínky a míra stresu, kterému je štěně vystaveno.

Jedním z indikátorů zdraví je sledovat to, co z pejska při venčení padá. Je-li stolice pevná a tvarovaná, je vše v pořádku. Produkování většího množství řidšího trusu nám nasvědčuje, že je pejsek zřejmě překrmován. Mnohdy stačí snížit krmnou dávku a situace se stabilizuje.

Zvažte si svého pejska a při stanovení krmné dávky vycházejte z údajů o dávkování na obalu, ale berte tento údaj opravdu jako orientační. Průběžně pejska kontrolujte, jestli je jeho růst rovnoměrný nebo překotný, jestli přibírá málo nebo moc a vždy sledujte, co z něho padá. Svým citem pak musíte krmnou dávku přizpůsobit potřebám vašeho štěněte.